به طور کلی برای تعریف ژئوسنتتیک ها باید گفت که محصولات ژئوسنتتیک محصولاتی هستند ساخته شده از پلیمر و اغلب به شکل های نواری، ورقه و یا ساختار های سه بعدی دیده میشوند. ایم محصولات جزو صنایع مصنوعی به حساب میآیند و با توجه به معنی لغوی آن ساختهی دست بشر میباشند اما با این وجود حلال بسیاری از مشکلات و معضلات در زمینه مهندسی و انواع ساخت و ساز ها بوده اند. حمل و نقل این مواد بسیار آسان است و برای محیط زیست و طبیعت ضرر چندانی ندارند. در این مقاله شما را با انواع محصولات ژئوسنتتیک آشنا کرده و کاربرد های هر یک را مورد بررسی قرار میدهیم.
محصولات ژئوسنتتیک به 7 گروه اصلی تقسیم بندی میشوند. این گروه ها عبارتند از: ژئوتکستایل ها، ژئوممبرین ها، ژئوگرید ها، ژئوفوم ها، ژئونت ها، ژئوکامپوزیت ها و ژئوسنتتیک با پوشش رسی. هر کدام از این گروه ها خصوصیات مربوط به خود را دارند و با توجه به این خصوصیات، کاربرد های آنها نیز متفاوت است. علاوه بر موارد گفته شده دسته ای از محصولات ژئوسنتتیک به نام ژئوسل ها و ژئوپایپ ها وجود دارند که کاربرد آنها از مابقی کمتر میباشد.
بزرگ ترین گروه محصولات ژئوسنتتیک را ژئوتکستایل ها تشکیل میدهند. این محصولات نوعی پارچه و منسوجات متخلخل هستند که از الیاف پلیمری تشکیل شده اند. ویژگی مهم این محصولات، فساد ناپذیری در مقابل عوامل مخرب درون خاک است.
ژئوتکستایل ها در عملکرد فیلتراسیون در عین حال که ذرات کوچک خاک را نگهداری میکنند، اجازه میدهند که آب از ذرات ریز به ذرات درشت تر عبور کند. به همین علت است که ژئوتکستایل ها باید دارای ثبات مکانیکی و نیز ثبات فیلتر هیدرولیکی باشند. ژئوتکستایل ها باید از شسته شدن و عبور کردن ذرات ریز خاک جلوگیری کننده به همین علت هنگام انتخاب و طراحی نوع مورد نظر باید مطابقت آن را با معیار های نفوذ پذیری، فیلتری و … مورد بررسی قرار داده شود.
یکی دیگر از کاربرد های ژئوتکستایل ها، عملیات مسلح خاک ریز هاست. با استفاده از این مصالح در خاکریز ها میتوان حجم مصرف مصالح خاکی را کم کرد و تمامی بار های اعمال شده را مسلح کرد.
با استفاده از این مصالح میتوان دیوار با شیب های دلخواه، حتی تا 90 درجه را ساخت. ژئوتکستایل ها قابلیت ساخت دیوار تا ارتفاع 10 متر را نیز دارند.
از ژئوتکستایل ها برای جلوگیری از نفوذ مصالح اساس راه به لایه مصالح نرم و یا به عبارت دیگر در عملیات جداکنندگی نیز میتوان استفاده کرد.
سهولت و سرعت زیاد، دوام بالا در مقابل عوامل طبیعی، توانایی نگه داشتن ذرات خاک در جای خود و مقاومت الکتریکی بسیار بالا را میتوان از مزایای این محصولات به شمار آورد.
ین دسته از محصولات ژئوسنتتیک، ورق های لاستیکی و با پلاستیکی با نفوذ پذیری بسیار پایین هستند که در اکثر موارد به عنوان حفاظ رطوبتی و عایق به کار برده میشوند. ژئوممبران ها از مخلوط مناسبی از مواد پلیمری ساخته شده اند که این مخلوط ها به حالت ذوب درامده و سپس به شکل ورقه های نازکی از قالب خارج میشوند.
سرعت اجرای ژئوممبران ها بسیار بیشتر از مصالح بنایی است. این مواد به عنوان عایق هایی بسیار مقاوم با هزینه کم و طول عمر بسیار بالا در بسیاری از پروژه ها کاربرد دارند. از موارد کاربرد این مواد میتوان به ساخت لاگون ها، کانال های آبرسانی، حوضچه ها، استخر ها، دریاچه های مصنوعی، ایزولاسیون سازه های زیرزمینی در برابر نفوذ آب، سایت دفن زباله های صنعتی و خطرناک، ایجاد توسعهی زمین های کشاورزی در محیط های نامناسب اشاره کرد.
برای به کار بردن ژئوممبران ها در سطوح شیب دار و سطوحی که امکان لغزش وجود دارد، از نوعی ژئوممبران استفاده میشود که در سطح خود برجستگی های میخ مانند وجود دارد که مانع از لغزش آن میشود. در هنگام نصب این مواد نیز باید دقت داشت که بیش از حد کشیده نشوند، دارای چین خوردگی و چروک نباشند و به صورت صاف در محل مورد نظر پهن شو
ژئوگرید ها گروهی دیگر از محصولات ژئوسنتتیک هستند که از جنس پلی استر و پلی اتیلن و یا ترکیبی از هر دو و مواد مشابه ساخته شده اند. این مواد در شکل ها و ابعاد گوناگون به صورت شبکه های سه بعدی تولید شده و به عنوان تقویت کننده هایی مناسب مورد استفاده قرار میگیرند.
دارای مقاومت کششی بسیار بالا و خاصیت قفل شدگی زیادی با محیط اطراف خود دارند. این دسته از محصولات ژئوسنتتیک معمولا در مناطقی که خاک اشباع یا نم دار است، در پایین و بالای لایه های ژئوتکستایل قرار میگیرند.
از مهم ترین کاربرد ژئوگرید ها میتوان به ایجاد سیستم خاک مسلح، احداث دیوار حائل، اصلاح لایه اساس و تقویت بستر در راه سازی و موارد مشابه اشاره کرد.
ژئوفوم جزو جدیدترین گروه از محصولات ژئوسنتتیک به شمار میآیند. این مواد در ابعاد بسیار بزرگ و سبک ساخته میشوند و در اغلب سازه های خاکی یا سنگ فرش ها به عنوان عایق در برابر حرارت و گرما عمل میکنند.
ژئوفوم ها معمولا به عنوان پر کننده برای فضاهای خالی و درز ها استفاده میشوند و با توجه به ویژگی خاصی که دارند این مواد قابلیت افزایش حجمی تا 60 برابر را در فضای آزاد دارند و به همین علت میتوانند به عنوان عایق گاز و آب نیز مورد استفاده قرار گیرند.
کاربرد ژئوفوم ها معمولا در زیر سنگ چین های ساخته شده بر روی خاک های سست و نرم، سنگ فرش باند فرودگاه ها، سطح زیرین جاده ها، سیستم های راه آهن که دائم در معرض انقباض و انبساط قرار دارند، در زیر تانک های نگهداری مایعات نوشیدنی خنک و سطوح شیب دار است.
ژئونت ها در کار های عمرانی و جهت تثبیت خاک های سست، تقویت دیوار های خاکی، زیر سازی مخازن، محافظت از دیواره شیب ها و همچنین محافظت از پوشش لوله های زیرزمینی به کار میروند.
این محصولات از دو مجموعه موازی از تیرک های پلیمری تشکیل شده اند که به صورت زاویه دار نسبت به یکدیگر قرار میگیرند. ژئونت ها به طور کامل جهت انجام زهکشی مورد استفاده قرار میگیرند و مادهی سازندهی تمامی آنها پلی اتیلن میباشد.
ژئوکامپوزیت ها ترکیب هایی دو و یا چندتایی از ژئوتکستایل ها، ژئوگرید ها، ژئونت ها و یا ژئوممبران ها هستند. هدف از ساخت این مواد ایجاد محصولاتی است که در عملکرد هایی مانند مسلح کنندگی، زهکشی، فیلتراسیون و … برتری بیشتری را نسبت به انواع دیگر محصولات ژئوسنتتیک داشته باشد و همزمان بتواند چند وظیفه را انجام دهد.
این نوع از ژئوسنتتیک از مشتقات ژئو کامپوزیت ها میباشد که به دلیل کاربرد های فراوانی که دارد به صورت جداگانه مورد بررسی قرار میدهیم. این محصول از ورقه های ژئوسنتتیکی با میان لایه های رسی یا بنتونیتی تشکیل شده و جهت جلوگیری از نشت آب و آب بندی مورد استفاده قرار میگیرد.
به کمک احتیاج دارید؟
یا سوالی دارید؟
ساعت تماس
شنبه تا پنج شنبه
09:00 صبح – 08:00 شب
جمعه ها
09:00 صبح – 02:00 بعد از ظهر